Spotkanie w formule online odbędzie się 17 grudnia 2020 r. (czwartek) w godzinach 11.00-13.30
Zapraszamy pracodawców, menedżerów firm, specjalistów HR, CSR, BHP, EB i ochrony zdrowia pracujących, osoby zajmujące się promocją zdrowia i wellbeingiem w firmach, osoby ubiegające się o Certyfikat Menedżera Promocji Zdrowia w Pracy.
Uczestnictwo w spotkaniu jest bezpłatne. Rekrutacja na wydarzenie odbywa się tutaj
Tematyka konferencji
Co drugi aktywny zawodowo Polak choruje przewlekle. Wiele tych chorób ma swoje podłoże w niedostatku rekreacyjnej aktywności fizycznej oraz niezdrowym odżywianiu. Przed pandemią ponad 2/3 firm w Polsce wspierało aktywność ruchową swojego personelu a 1/3 prawidłowe odżywianie. Tymczasem w sytuacji COVID-19 wiele z tych wspierających działań zostało ograniczonych lub zawieszonych, część przeniosła się w sferę online. Firmy skupiają się obecnie na zapewnieniu bezpieczeństwa epidemicznego i redukcji stresu związanego z niepewną sytuacją, w tym z reorganizacją pracy. Z kolei pracownicy spotykają liczne utrudnienia w realizacji zdrowego stylu życia po pracy. Podczas konferencji pokażemy, w oparciu o badania naukowe, dlaczego warto pamiętać o kluczowych chorobach i dolegliwościach innych niż tylko COVID-19 i dlaczego w ich profilaktyce tak ważne jest zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Omówimy także inne wyzwania, m.in. społeczne i prawne, związane z implementacją działań wspierających zdrowy styl życia pracowników w aktualnej sytuacji związanej z COVID-19.
Do grona prelegentów zaprosiliśmy interdyscyplinarny zespół ekspertów reprezentujących medycynę, dietetykę, ergonomię, psychologię, prawo, socjologię i nauki o zdrowiu.
PROGRAM WYDARZENIA:
11.00- 11.05 – Rozpoczęcie konferencji przywitanie uczestników
11.05-11.25 – Eliza Goszczyńska: Beyond COVID-19. Główne potrzeby i problemy zdrowotne pracowników.
11.25-11.45 – Leszek Czupryniak: Cukrzyca jako problem firm i wyzwanie dla promocji aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania personelu
11.45 – 12.05 – Anna Drohomirecka: Rola aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w profilaktyce i leczeniu chorób układu sercowo naczyniowego
12.05– 12.25 Maciej Żłobiński: Zagrożenia dla zdrowia pracowników umysłowych w warunkach pracy zdalnej, biurowej i hybrydowej. Geneza oraz sposoby zapobiegania
12.25 – 12.45 Krzysztof Puchalski: Pracownicy z nadmierną masą ciała – kto to jest, kto wymaga szczególnej uwagi w kontekście profilaktyki otyłości
12.45 – 13.05 Anna Rogulska: Otyłość pracowników – jak postępować, by zapobiegać i leczyć
13.05 – 13.25 Elżbieta Korzeniowska: Pracownicy „oporni” wobec zdrowego stylu życia – wyzwanie dla promocji zdrowia w firmach
13.25-13.30 Podsumowanie i zakończenie konferencji