Ruszyła II edycja ogólnopolskiego badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków”, prowadzonego przez firmę Dailyfruits S.C. pod patronatem merytorycznym Instytutu Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi.
Celem badania jest poznanie aktualnych przekonań, postaw i zachowań pracowników, które dotyczą jedzenia – zarówno w sytuacji pracy, jak w innych kontekstach życia codziennego. Eksplorowane są m.in. kryteria, którymi kierują się pracownicy w swoich wyborach żywieniowych, ich stosunek do tematu zdrowego jedzenia, praktyki dotyczące jedzenia w pracy, wsparcie otrzymywane od pracodawcy w kwestiach związanych z jedzeniem, podejmowane zmiany sposobu jedzenia oraz ich powody i efekty. Badana jest także częstotliwość konsumpcji wybranych produktów spożywczych oraz wzory jedzenia podczas pracy zdalnej i stacjonarnej.
Badanie prowadzone jest za pomocą ankiety zawierającej 25 pytań, zbieranej na dwa sposoby. Pierwszy to forma tradycyjna, papierowa – realizowana w celowo dobranych zakładach pracy i grupach pracowników. Druga to ankieta online – skierowana do ogółu osób zatrudnionych w zakładach pracy w Polsce (różnej branży, wielkości, formy własności) na różnych stanowiskach. Ankietę można wypełnić po wejściu na stronę https://dailyfruits.pl/zywieniowe-nawyki/
Badanie ma charakter całkowicie dobrowolny i anonimowy. Uzyskane informacje zostaną wykorzystane dla celów naukowych oraz dla opracowania zbiorczego raportu, który będzie dostępny w mediach.
Zapraszamy wszystkich pracowników i menedżerów do udziału w tym badaniu. Prosimy też o pomoc w udostępnieniu tej informacji swoim współpracownikom.