Pracownicy gorzej oceniający swoje zdrowie dwukrotnie częściej niż osoby pracujące z bardzo dobrą samooceną kondycji zdrowotnej mają poczucie, że obowiązki domowe i zawodowe skutecznie utrudniają im czas na dbałość o zdrowe odżywianie się.
Jednocześnie personel postrzegający swoje zdrowie jako takie sobie (ani dobre, ani złe) lub słabe przywiązuje mniejszą wagę do sposobu odżywiania niż osoby oceniające swoje zdrowie jako bardzo dobre lub dobre. Rzadziej czytają oni etykiety na żywności w celu wyboru lepszego , ograniczają lub eliminują z jadłospisu pewne produkty czy regularnie spożywają posiłki (z uwzględnieniem warzyw i owoców) .
Więcej informacji dotyczących zależności między samooceną zdrowia a zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną pracowników już wkrótce w nowym raporcie z wyników reprezentatywnego badania 1000 pracowników średnich i dużych firm w Polsce, który będzie wydany jesienią.
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia.