Projekt „Rozwój kompetencji osób uczestniczących w zadaniach na rzecz ograniczania występowania nadwagi i otyłości przez działania edukacyjne dla pracodawców, kadry zakładów pracy, organizacji pracowniczych, specjalistów służby medycyny pracy w zakresie przygotowania i animacji programów promocji aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w zakładach pracy” jest finansowany ze środków Ministerstwa Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020.
Głównym celem projektu jest rozwój motywacji i kompetencji:
- pracodawców,
- osób zarządzających zdrowiem w firmie (w tym menedżerów, specjalistów ds. HR, BHP, CSR, PR, EB, benefitów pracowniczych),
- specjalistów służby medycyny pracy,
- reprezentantów organizacji pracowniczych (związków zawodowych),
w zakresie wdrażania programów promocji aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w przedsiębiorstwach.
w tym:
1. Upowszechnianie wiedzy o korzyściach dla firm wynikających z realizacji zakładowych programów promocji zdrowego odżywiania się i aktywności fizycznej personelu.
2. Rozwój kompetencji w zakresie metodyki przygotowania, animacji i oceny programów prozdrowotnych.
Jakie są korzyści z uczestnictwa firmy w projekcie?
Udział w Projekcie nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami dla firmy i daje możliwość bezpłatnego:
- skorzystania z konsultacji ekspertów Krajowego Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, dotyczących doskonalenia działań wspierających aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie się personelu (termin do uzgodnienia z zainteresowaną firmą),
- poznawania doświadczeń innych firm w Polsce, które promują zdrowie swoich pracowników (ich metody oddziaływań, osiągane korzyści, spotykane problemy i sposoby ich przezwyciężania, itp.),
- udziału przedstawiciela firmy w konwersatoriach i konferencjach, które pozwolą doskonalić kompetencje w zarządzaniu programami prozdrowotnymi w firmie (dotyczące m.in. efektywnej diagnozy potrzeb i zasobów zdrowotnych firmy, oceny korzyści wynikających z promocji zdrowia, rozwijania motywacji pracowników),
- promowania działań firmy wspierających aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie się pracowników, m.in. na stronach internetowych i Facebook`u Krajowego Centrum Promocji Zdrowia w Miejscu Pracy, na krajowych i międzynarodowych konferencjach, w mediach etc. (zakres i formy do uzgodnienia),
- dostępu do najnowszej wiedzy naukowej i eksperckiej przygotowanej i wybranej dla osób zarządzających programami prozdrowotnymi w firmie (w formie poradników, broszur, wideoklipów, raportów z badań).
Dotychczas w ramach projektu zrealizowano m.in. następujące działania:
- przygotowanie pakietu materiałów szkoleniowych (1 raport z badania, 3 ulotki, 1 broszura, 13 videoclipów oraz kilkadziesiąt prezentacji z konferencji i konwersatoriów),
- opracowanie monografii pt.:
- udzielenie blisko 600 konsultacji w zakładach pracy,
- przeprowadzenie ogólnopolskich konferencji pt.:
- „Zarządzanie zdrowiem w firmach: aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie się” (2017)
- „Jak zarządzać aktywnością fizyczną i zdrowym odżywianiem w firmach? Wnioski praktyczne z ogólnopolskiego badania pracowników?” (2019)
- „Czy jest jeszcze miejsce na aktywność fizyczną i zdrowe odżywianie w firmach?” (2020)
- zorganizowanie pięciu konwersatoriów pt.:
- „Czy promocja zdrowia w firmie zawsze przynosi korzyści i co może osłabić jej efekty?” (2018)
- “Jak radzić sobie z niespójnościami w myśleniu pracowników na temat dbania o zdrowie?” (2019)
- “Jak informować o działaniach prozdrowotnych firmy?” (2019)
- “Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie – przemiany w ofertach usług dla firm w dobie Covid-19”(2020);
- “Firmy o swoich działaniach promujących zdrowe odżywianie i aktywność fizyczną personelu w dobie Covid-19”(2020) .
- monitoring aktywności firm w zakresie promocji zdrowego odżywiania, aktywności fizycznej i profilaktyki otyłości oraz uwarunkowań działalności firm w tym obszarze.
Prezentacja prezentująca projekt
Promocja aktywności fizycznej i zdrowego odżywiania w zakładach pracy
Zadanie realizowane ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020, finansowane przez Ministra Zdrowia.